poniedziałek, 25 listopada 2013

Tiramisu


Składniki:

- podłużne biszkopty (300 g)
- mascarpone (300 g)
- jajka (3)
- cukier puder (4 łyżki)
- espresso (3 filiżanki)
- amaretto (4 łyżki)
- gorzkie kakao

Składniki na dekorację z czekolady:

- gorzka czekolada
- mleczna czekolada
- biała czekolada

Ubić żółtka z cukrem, dodać mascarpone, łyżkę amaretto i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Wymieszać kawę z amaretto, wylać na duży talerz, moczyć w niej biszkopty i układać w formie (o wymiarach ok. 21 x 29 cm). Po zapełnieniu całego dna formy wyłożyć na biszkopty połowę masy. Następnie tak samo przygotować drugą warstwę biszkoptów i pozostałą masę.
Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.

Dekoracja z czekolady:
Roztopić gorzką czekoladę i malować wzory (lustrzane odbicie obrazka, który chcemy uzyskać) na gładkiej, śliskiej powierzchni (np. przezroczystej folii). Wstawić do lodówki aż zastygną. Następnie roztopić mleczną czekoladę z odrobiną białej (im więcej białej, tym jaśniejszy będzie kolor masy), przestudzić i zalać nią ciemne kontury. Odstawić do lodówki aż rysunek stwardnieje, a następnie zdjąć z folii i przełożyć na ciasto.
Dokładna instrukcja ze zdjęciami tutaj.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...