środa, 5 czerwca 2013

Faszerowana cukinia





Składniki:

- cukinia (1)
- mielona wołowina (100 g)
- marchewka (1 mała)
- papryka (1/4)
- pomidory* (2)
- cebula (1/2)
- czosnek (1 ząbek)
- mleko (100 ml)
- woda (100 ml)
- świeże zioła (bazylia, oregano)
- mozzarella z zalewy (25 g)

* Można zastąpić kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego.

Cukinię umyć, rozkroić wzdłuż i wydrążyć środek (jak na zdjęciu niżej). Lekko posolić i odstawić na bok. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Posiekać miąższ cukini, marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek.
Przygotować farsz: rozgrzać na dużej patelni odrobinę oliwy z solą i pieprzem, wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę. Dodać czosnek i wymieszać. Wrzucić na patelnię mięso i smażyć aż przestanie być surowe. Dodać posiekaną cukinię, marchewkę i paprykę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pomidory, mleko i wodę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić farsz przez ok. 30-40 minut (powinien być gęsty). Pod koniec duszenia dodać zioła.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Z wydrążonej cukinii wylać puszczony sok i wypełnić ją farszem. Wstawić do piekarnia i piec przez 40 minut. Po 40 minutach wyjąć z piekarnika, posypać pokruszoną mozzarellą i świeżymi ziołami i dopiekać jeszcze przez 5 minut.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...