wtorek, 4 czerwca 2013

Pizza ze szparagami







Składniki na 2 małe pizze:

- mąka na pizzę typ 00 (100 g)
- suche drożdże (3 g)
- oliwa (20 g)
- woda (50 ml)
- sól (szczypta)
- szparagi (12)
- sos pomidorowy (przepis)
- szynka parmeńska (2 plasterki)
- mozzarella z zalewy (125 g)

Wymieszać mąkę, drożdże, oliwę, wodę i sól i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę (do podwojenia objętości).
Rozgrzać piekarnik z kamieniem w środku do maksymalnej temperatury i zostawić kamień do nagrzania przez ok. 30-60 minut.
Lekko podgotować szparagi, przygotować sos pomidorowy, pokroić mozzarellę w plasterki i pokruszyć na mniejsze kawałki.
Podzielić ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkować, przełożyć na wysypaną mąką łopatę (lub inny płaski przedmiot, z którego będzie można zsunąć pizzę na kamień), posmarować sosem pomidorowym, ułożyć po sześć szparagów i po plasterku porwanej szynki parmeńskiej i posypać pokruszoną mozzarellą.
Zsunąć pizzę na rozgrzany kamień i piec przez 5-7 minut.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...