czwartek, 6 czerwca 2013

Placuszki marchewkowo-orzechowe





Składniki na 5 placków:

- marchewka (1 średnia ok. 70 g)
- orzechy włoskie (2 łyżki)
- mąka pszenna (50 g)
- proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- brązowy cukier (1 łyżka)
- jogurt naturalny (30 ml)
- olej (1 łyżeczka)
- ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)(przepis)
- ekstrakt pomarańczowy* (1/2 łyżeczki)(przepis)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (szczypta)
- imbir (szczypta)
- sól (szczypta)
- roztrzepane jajko (3 łyżeczki)

* Można zastąpić startą skórką z pomarańczy.

Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i przyprawami. Dodać jajko, olej, ekstrakty i jogurt i wymieszać. Na koniec dodać marchewkę i orzechy i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wykładać placki łyżką (lekko rozsmarowywać ciasto na patelni aby placki były płaskie) i smażyć na małym ogniu. Kiedy powierzchnia placuszków pokryje się pęcherzykami przewracać na drugą stronę i dosmażać przez chwilę.

 Przepis stąd,


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...