poniedziałek, 4 marca 2013

Szarlotka



Składniki na ciasto:

- mąka pszenna (1 i 1/2 szklanki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- cukier waniliowy (1/2 szklanki)
- masło (125 g)
- żółtka (2)
- białko (1/2)
- zimna woda (3 łyżki)

Składniki na nadzienie jabłkowe: 

- kwaśne jabłka (1,25 kg/cztery średnie)
- cukier waniliowy (6 łyżeczek)
- cynamon (2 łyżki)

Pozostałe składniki: 

- białka (1 i 1/2)
- cukier (1/8 szklanki)
- bułka tarta (2-3 łyżki)
- cukier puder (do posypania)

Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół i każdą połowę bardzo cienko rozwałkować (najłatwiej wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przełożyć jeden placek do formy (25 x 30 cm) i ponakłuwać widelcem. Schować ciasto do lodówki na ok. godzinę.
Obrać jabłka, pokroić w nieduże cząstki, wymieszać z cukrem waniliowym i krótko podprażyć na patelni (tak, żeby się nie rozpadały). Dodać cynamon i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (bez termoobiegu) i wstawić formę z ciastem. Podpiekać do zezłocenia (ok. 10-15 minut). Wyjąć ciasto, posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
Ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Otrzymaną sztywną pianę rozsmarować na jabłkach. Przykryć jabłka drugą połową rozwałkowanego ciasta i wstawić do piekarnika.
Piec przez godzinę, w połowie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Przepis (z niewielkimi zmianami) stąd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...