czwartek, 21 lutego 2013

Tajine z kurczaka z warzywami



Składniki (na 4-5 porcji):

- pierś kurczaka (1 duża podwójna)
- marchewki (2)
- ciecierzyca (pół puszki)
- batat (1)
- cukinia (1)
- oliwki (garść)
- czerwona papryka (1)
- cebula (1)
- czosnek (2 ząbki)
- sok z połowy cytryny
- oliwa (kilka łyżek)
- raz el hanout* (3-4 łyżki)
- zaatar** (2 łyżki)
- pita (1) (przepis)
- suszone cytryny*** (2)

* marokańska mieszanka przypraw, w której skład zazwyczaj wchodzą: kardamon, kumin, papryczki, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, pieprz i inne regionalne dodatki, np. aframon, jarzębina, róża
** mieszanka przypraw, w której skład zazwyczaj wchodzą: sumak, sezam, tymianek i inne dodatki
*** można zastąpić skórką cytrynową (należy ściąć ją z cytryny w długich paskach i wyjąć z potrawy przed podaniem)

Kurczaka pokroić w dużą kostkę i gotować przez 20-25 minut. Po ugotowaniu wymieszać z oliwą, raz el hanout, sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami czosnku i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Pokroić obrane marchewki i batata, cukinię i paprykę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni*. 
Kurczaka razem z marynatą przełożyć do tadżinu, dodać cebulę, pokrojone warzywa, oliwki, ciecierzycę i suszone cytryny. Zalać szklanką gorącej wody. Przykryć tadżin i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2-2,5 godziny (co jakiś czas odkryć tadżin i przemieszać składniki). Na ok. 15 minut przed końcem zapiekania pokroić lub porwać pitę na nieduże kawałki i dodać do mięsa z warzywami. Z gotowej potrawy wyłowić suszone cytryny.

* Jeśli macie tadżin, z którego możecie korzystać na kuchence, można podsmażyć cebulę od razu w nim. Nie trzeba też w takim wypadku korzystać z piekarnika, można przygotować danie na kuchence.



Akcja:
(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...