poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek z kajmakiem





Składniki na spód:

- mąka pszenna (500 g)
- masło (250 g)
- zimna woda (8 łyżek)
- śmietana 30% (3 łyżki)
- sól (szczypta)
- żółtko (1)

Składniki na masę kajmakową:

- mleko 2 lub 3,2% (1,5 l)
- cukier (600 g)
- wanilia (1 laska)
- cukier puder (150 g)
- sok z 1 cytryny
- masło (250 g)

Przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść, wylepić ciastem dużą blachę, ponakłuwać widelcem i schłodzić przez ok. godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ciasto przez ok. 20 minut (do zezłocenia)

Przygotować kajmak: mleko wymieszać z cukrem w garnku z grubym dnem, dodać laskę wanilii i gotować na bardzo niewielkim ogniu przez kilka-kilkanaście godzin aż masa stanie się gęsta, grudowata i ciemnozłota. Zdjąć garnek z ognia, przestudzić lekko masę i rozetrzeć z masłem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny (jeśli masa za bardzo zgęstniała można dodać odrobinę podgrzanego mleka).

Wylać masę na ciasto i zostawić do zastygnięcia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...