sobota, 2 lutego 2013

Ciasto herbaciane



Składniki:

- mąka pszenna (250 g)
- mocna czarna herbata (250 ml)
- masło (80 g)
- orzechy włoskie (60 g)
- cukier puder (100 g)
- żółtka (2)
- ekstrakt cytrynowy* (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- zmielone orzechy włoskie (można zastąpić bułką tartą) (do wysypania formy)

* Do niektórych gatunków herbaty (np. Earl Grey) lepiej będzie pasował ekstrakt pomarańczowy.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Utrzeć masło z cukrem mikserem. Dodać żółtka, ekstrakt cytrynowy i sól, wymieszać, a następnie cały czas miksując dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wlać przestudzoną herbatę i zmiksować. Wymieszać ciasto z posiekanymi orzechami włoskimi.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać zmielonymi orzechami włoskimi. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...