środa, 6 lutego 2013

Sałatka z quinoą



Składniki na 1 porcję:

- quinoa (50 g)
- rukola (spora garść)
- pestki słonecznika (mała garść)
- pestki dyni (mała garść)
- kiełki fasoli mung (można zastąpić innymi) (mała garść)
- melasa z granatów* (ok. 2 łyżki)
- oliwa (ok 2 łyżki)

* Dosyć trudno ją kupić, ale można zrobić ją samodzielnie (w tym celu należy wycisnąć sok z granatu, wlać do rondelka, dodać odrobinę cukru i podgrzewać na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje) lub ewentualnie zastąpić zredukowanym octem balsamicznym.

Quinoę opłukać na sitku (nieopłukana jest gorzka), przesypać do rondelka, zalać połową szklanki wody i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30-35 minut. Można ją przestudzić, ale sałatka jest dobra też na ciepło, więc można od razu dodawać pozostałe składniki:
Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i krótko podsmażyć kiełki. Zdjąć kiełki z patelni, wysypać na nią pestki dyni i słonecznika i uprażyć.
Wymieszać quinoę z melasą i łyżką oliwy, dodać kiełki, rukolę i pestki, posolić i wymieszać.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...