czwartek, 5 kwietnia 2012

Arancini



Składniki na farsz:

- mięso mielone (150 g)
- cebula
- czosnek
- marchewka
- groszek
- pomidory w puszcze (200 g)
- bazylia
- oregano


Pozostałe składniki:

- ryż arborio (250 g)
- bulion (1 litr)
- szafran (szczypta)
- jajka (3)
- mąka (2 łyżki + do obtoczenia)
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
- parmezan
- mozzarella


Podsmażyć na patelni cebulę, czosnek, marchewkę i groszek. Dodać mięso i smażyć aż przestanie być surowe. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię, oregano, sok z cytryny i odrobinę cukru i smażyć, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wystudzić.
Ryż podsmażyć aż stanie się przezroczysty, zalać bulionem (nie całym, tyle żeby ryż był przykryty) i gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, dodając bulionu jeśli to potrzebne, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać szczyptę szafranu. Gotowy ryż przełożyć do miski i wymieszać z garścią startego parmezanu i roztrzepanym jajkiem. Wystudzić.
Z ryżu lepić kulki wielkości małej pomarańczy wkładając do środka łyżkę farszu i kawałek mozzarelli. Gotowe kulki wstawić na dwie godziny do lodówki.
Obtoczyć każdą kulkę w mące, jajku i bułce tartej i smażyć w głębokim oleju aż zrobią się złotawe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...