sobota, 14 kwietnia 2012

Chleb żytnio-pszenny



Składniki na dwa bochenki:

- zakwas żytni (200 g)
- mąka żytnia chlebowa typ 720 (590 g)
- mąka pszenna zwykła (300 g)
- woda (700 ml)
- sól (1 łyżka)
- olej
- otręby owsiane

Wymieszać zakwas, 360 g mąki żytniej i 300 ml wody i odstawić na 8-12 godzin.
Dodać 230 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 400 ml wody i łyżkę soli, wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Przełożyć ciasto do dwóch nasmarowanych olejem i wysypanych otrębami owsianymi keksówek. Odstawić na godzinę.
Wstawić do piekarnika naczynie z wodą i rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Włożyć chleb, piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 30 minut. 
Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i studzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...