wtorek, 6 marca 2012

Tort orzechowo-czekoladowy




Składniki na blaty:

- białka (6)
- cukier (1 szklanka)
- mielone orzechy laskowe (3/4 szklanki)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)


Polewa na blaty:

- gorzka czekolada (12 kostek)
- mleczna czekolada (12 kostek)


Krem:

- mascarpone (315 g)
- śmietanka 30 lub 36% (375 ml)
- wanilia (nasiona z jednej laski)
- cukier puder (5 łyżek)
- ekstrakt z wanilii (3 łyżeczki)
- gorzka czekolada (35 g)
- mleczna czekolada (30 g)


Przygotować blaty: ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami. Na dwóch blachach narysować po dwa okręgi o średnicy 20 cm, wyłożyć po równo masę i piec półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni. Wystudzić blaty.

Roztapiać po 3 kostki mlecznej i gorzkiej czekolady i smarować nimi blaty. Zostawić w lodówce, żeby czekolada zastygła.

Przygotować krem: śmietankę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder. Dodawać po trochu mascarpone i mieszać łyżką. Dodać ekstrakt z wanilii i startą na tarce czekoladę i wymieszać. Podzielić krem na pięć części, cztery rozsmarować na blatach.

Ułożyć blaty na sobie i posmarować boki tortu pozostałym kremem. Posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
Przechowywać w lodówce.

Przepis (ze zmianami) stąd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...