środa, 26 grudnia 2012

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami



Składniki na ok. 70 pierogów:

- mąka pszenna (800 g)
- masło (400 g)
- śmietana 18% (8 łyżek)
- jajka (2)
- sól (3 łyżeczki)
- kiszona kapusta (1,5 kg)
- cebule (2)
- suszone podgrzybki i prawdziwki (100 g)
- mleko (do posmarowania pierogów)

Dzień przed przygotowaniem pierogów zalać grzyby chłodną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia przełożyć je do garnka razem z wodą, w której się namaczały, i gotować na niewielkim ogniu aż zmiękną.
Zagnieść mąkę, masło, śmietanę, jajka i sól, owinąć w folię i schować na co najmniej godzinę do lodówki.
Rozgrzać w dużym garnku odrobinę oliwy lub oleju, posiekać cebulę i usmażyć. Posiekać kapustę, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu. Pokroić grzyby na niewielkie kawałki i dodać do kapusty. Doprawić kapustę solą i pieprzem i gotować przez ok. 1,5 godziny dodając co jakiś czas odrobinę wody, w której gotowały się grzyby.
Rozwałkować cienko ciasto, wycinać pierogi, nakładać farsz i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pierogi odrobiną mleka i piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...