piątek, 23 listopada 2012

Krem z selera i jabłek



Składniki:

- seler korzeniowy (1 bulwa)
- kwaśne jabłka (2)
- pietruszka (1)
- marchewka (1)
- ziemniak (1)
- cebula (1/2)
- czosnek (2 ząbki)
- imbir (ok. 2 cm korzenia)
- sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
- bulion (500 ml)
- mleko (300 ml)
- orzechy włoskie (kilka garści)
- oliwa (kilka łyżek)
- ocet balsamiczny (1 łyżka)
- miód (1 łyżeczka)

Wymieszać 3 łyżki oliwy z octem, miodem, solą i pieprzem. Selera i jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z przygotowanym sosem. Przełożyć na dużą blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
W tym czasie obrać i pokroić pozostałe warzywa. Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cynamonu. Wrzucić marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i imbir i smażyć przez kilka minut. Dodać ziemniaki i upieczonego selera z jabłkami, zalać mlekiem i bulionem. Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować.
Przed jedzeniem posypać orzechami włoskimi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...