niedziela, 25 listopada 2012

New York cheesecake




Składniki:

- ser śmietankowy (np. Philadelphia) (500 g)
- ciasteczka digestives (100 g)
- roztopione masło (50 g)
- cukier (100 g + 20 g + 10 g)
- mąka (15 g)
- jajka (2)
- śmietana (co najmniej 18%) (40 g + 100 g)
- starta skórka z cytryny (1 łyżka) (można zastąpić ekstraktem cytrynowym)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżka + 1 łyżeczka) (przepis)
- sos malinowy (2 łyżeczki) (przepis)

Ciasteczka rozkruszyć w blenderze z 20 g cukru i wymieszać z roztopionym masłem. Małą tortownicę (17 cm średnicy) wyłożyć folią aluminiową na dnie i okręcić folią od zewnątrz. Wylepić dno i ścianki (do ok. 2 - 2,5 cm wysokości) rozkruszonymi ciastkami i schować foremkę do lodówki.
Przygotować masę serową: ser, mąkę i 100 g cukru dokładnie wymieszać mikserem. Dodać  jajka (po jednym, dokładnie mieszając po dodaniu każdego). Dodać 40 g śmietany, skórkę cytrynową i 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszać, wyjąć foremkę z wylepionym spodem z lodówki i przelać do niej masę serową.
Tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym (lub w większej foremce), napełnić naczynie wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160-170 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę. Po 30 minutach można przykryć sernik folią, żeby pozostał biały. Sernik jest gotowy kiedy wierzch jest ścięty, chociaż po dotknięciu patyczkiem czuć, że w środku jest jeszcze bardzo miękki.
Wymieszać 100 g śmietany z 10 g cukru i ekstraktem waniliowym. Rozprowadzić na gorącym serniku. Na wierzch wylać dwie łyżeczki sosu malinowego i wymieszać go lekko ze śmietanowym kremem (końcem noża lub patyczkiem do szaszłyków). Ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać przez 10-15 minut.
Wyjąć sernik z piekarnika, wystudzić i wstawić co najmniej na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...