poniedziałek, 25 listopada 2013

Burgery




Składniki:

- mąka (2 1/4 szklanki)
- jajko (1)
- suche drożdże (4 g)
- sól (szczypta)
- cukier (1 1/2 łyżeczki)
- masło (2 łyżki)
- mleko (85 ml)
- woda (190 ml)
- sezam
- antrykot wołowy (1 kg)
- dodatki (ketchup, sałata, pomidor)

Wymieszać mąkę z jajkiem, drożdżami, solą, cukrem, masłem, mlekiem i wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (na ok. godzinę). Podzielić ciasto na 5 części, uformować płaskie bułki i odstawić na blachę posypaną mąką na ok. 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem, posypać sezamem i piec przez ok. 15-20 minut.
Antrykot zemleć, doprawić (nie trzeba) i podzielić na 5 płaskich kotletów. Smażyć krótko z obu stron na patelni grillowej.
Bułki rozkroić i zgrillować, włożyć do środka mięso i dodatki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...