środa, 12 czerwca 2013

Wiosenna sałatka z indykiem





Składniki:

- sałata masłowa (1/2 główki)
- pierś indyka (100 g)
- pomidor (1)
- ogórek (1/2)
- rzodkiewki (3)
- szczypiorek (mały pęczek)
- pestki dyni (4 łyżki)
- orzeszki pini (2 łyżki)
- sól, pieprz, papryka, oregano
- sok z cytryny (1 łyżka)
- oliwa (3 łyżki)
- ocet balsamiczny (1 łyżka)
- czosnek (1 ząbek)

Indyka pokroić na nieduże kawałki, wymieszać z odrobiną oliwy, solą, pieprzem, papryką, oregano i sokiem z cytryny i odstawić. Sałatę umyć i osuszyć, pomidora, ogórka i rzodkiewki umyć i pokroić. Wymieszać warzywa, dodać posiekany szczypiorek.
Rozgrzać suchą patelnię i podprażyć na niej pestki dyni i orzeszki. Dodać do warzyw i wymieszać.
Indyka wrzucić na rozgrzanego grilla lub suchą patelnię i usmażyć.
Do niedużego słoiczka wlać oliwę i ocet balsamiczny, dodać sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zakręcić słoiczek i mocno wstrząsnąć.
Dodać do sałatki zgrillowanego indyka, polać sosem i wymieszać.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...