piątek, 21 czerwca 2013

Pavlova z truskawkami





Składniki na bezę:

- białka (z 4 dużych jajek lub 5 małych)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
- cukier waniliowy (125 g)
- zwykły cukier (125 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- biały ocet (1 łyżeczka)


Pozostałe składniki:

- śmietanka 30 lub 36% (150 ml)
- mascarpone (125 g)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- gęsty likier migdałowy (2 łyżki)
- truskawki (350 g)

Rozgrzać piekarnik do 130 stopni (bez termoobiegu). Przygotować bezę: ubić białka z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna dodawać cukier (stopniowo po 1 łyżce) cały czas ubijając pianę. Po dodaniu całego cukru dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i wymieszać masę.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć na niego ubitą masę i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100-110 stopni i piec bezę jeszcze przez 2,5 - 3 godziny.
Upieczoną bezę wystudzić.
Przygotować krem: ubić śmietankę z mascarpone na gęsty krem, pod koniec ubijania dodać likier i cukier. Wyłożyć krem na bezę.
Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki i posypać nimi ciasto.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Można podawać z sosem czekoladowym z tego przepisu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...