piątek, 7 czerwca 2013

Orkiszowo-jogurtowa tarta z truskawkami






Składniki na ciasto:

- mąka orkiszowa typ 700 (300 g)
- cukier (85 g)
- jogurt naturalny (100 g)
- żółtka (4)
- sól (szczypta)


Pozostałe składniki:

- truskawki (300 g)
- jogurt grecki (200 g)
- ricotta (125 g)
- śmietanka 30% (50 g)
- cukier puder (4 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżka)(przepis)
- gęsty likier migdałowy (2 łyżki)
- żelatyna* (1 płaska łyżka)
- świeża mięta

* Można pominąć, ale wtedy krem potrzebuje więcej czasu żeby zastygnąć.

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Jeśli jest zbyt twarde - dodać odrobinę zimnej wody. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę (ok. 28 cm. średnicy). Schłodzić tortownicę z ciastem w lodówce przez ok. 30 minut, a następnie ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wystudzić.
Przygotować krem: ubić śmietankę z łyżką cukru. Dodać jogurt, ricottę, pozostały cukier, ekstrakt i likier i wymieszać. Rozpuścić żelatynę w odrobinie zimnej wody i odstawić na chwilę. Dokładnie wymieszać rozpuszczoną żelatynę z ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do żelatyny 3 łyżki kremu i dokładnie wymieszać (w kremie nie może być grudek). Następnie wmieszać krem z żelatyną do pozostałego kremu i wylać na wystudzony spód. Wstawić do lodówki.
Pokroić truskawki w plasterki. Kiedy krem nieco zgęstnieje ułożyć na nim truskawki i schować tartę do lodówki do zastygnięcia kremu.
Podawać ze świeżą miętą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...