sobota, 8 czerwca 2013

Orkiszowe naleśniki z truskawkami





Składniki na 10 naleśników:

- mąka orkiszowa typ 700 (250 g)
- mleko (250 g)
- woda (100-150 ml)
- jajko (1)
- sól (szczypta)
- olej (1 łyżka)


Pozostałe składniki:

- truskawki (600 g)
- jogurt grecki (500 g)
- cukier waniliowy (kilka łyżek)
- melasa z granatów* (kilka łyżeczek)
- świeża mięta (kilka gałązek)

* Można zastąpić zredukowanym octem balsamicznym lub sosem czekoladowym z tego przepisu.


Wymieszać wszystkie składniki na naleśniki i odstawić na chwilę. Rozgrzać patelnię (suchą lub z odrobiną oleju) i smażyć naleśniki przez ok. minutę z każdej strony.
Wymieszać jogurt z cukrem waniliowym i posmarować nim naleśniki. Złożyć naleśniki, ułożyć na nich truskawki i polać melasą. Podawać ze świeżą miętą.


Akcja:
Truskawkowy zawrót głowy 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...