niedziela, 23 czerwca 2013

Lody truskawkowe




 Składniki:

- mleko (1/2 szklanki)
- śmietanka 30% (1/2 szklanki)
- żółtka (3)
- cukier (1/2 szklanki)
- truskawki (350 g)
- sok z połowy cytryny
- ekstrakt waniliowy (2 łyżki)
- mięta (kilka gałązek)


Truskawki włożyć to blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na gładką papkę, miętę posiekać.
Śmietankę, mleko i ekstrakt waniliowy wlać do rondelka i zagotować na niedużym ogniu. Ubić żółtka z cukrem i dodać do gotującej się śmietanki z mlekiem. Cały czas mieszając masę gotować aż nieco zgęstnieje (uwaga: nie można dopuścić do zagotowania). 
Dodać do masy zmiksowane truskawki i miętę i wymieszać. Przestudzić masę, schować do lodówki i schłodzić.
Po schłodzeniu przelać do misy do mieszania lodów i mieszać przez 20-30 minut. Następnie przełożyć lody do szczelnie zamykanego pojemnika i schować na kilka godzin do zamrażarki.

Przepis stąd.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...