piątek, 7 czerwca 2013

Krem z zielonych szparagów





Składniki na 2 nieduże porcje:

- zielone szparagi (300 g)
- wywar z warzyw (200 ml)
- śmietanka 30% (2 łyżki)
- cebula dymka (1)
- czosnek (1 ząbek)
- sól, pieprz
- świeże zioła (tymianek cytrynowy, rozmaryn)


W niedużym rondelku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy z solą i pieprzem. Wrzucić posiekaną dymkę i podsmażyć. Dodać posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i wymieszać. Pokroić szparagi w nieduże kawałki (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Dorzucić do rondelka i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem, dodać śmietankę i gotować przez kilkanaście minut aż szparagi zmiękną. Pod koniec gotowania dodać zioła. Ugotowaną zupę zmiksować na krem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...