sobota, 15 czerwca 2013

Bułeczki ziołowo-czosnkowe




Składniki na 6-7 bułeczek:

- mąka pszenna chlebowa typ 750 lub zwykła (240 g)
- cukier (1 łyżeczka)
- suche drożdże (5 g)
- sól (1/2 łyżeczki)
- oliwa (1 łyżka)
- mleko (30 ml)
- woda (135 ml)


Pozostałe składniki:

- masło (1 łyżka)
- czosnek (1 ząbek)
- świeże drobno posiekane zioła* (2 łyżeczki)

* rozmaryn, tymianek, tymianek cytrynowy, bazylia, oregano


Wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodać oliwę, mleko i wodę i wyrabiać ciasto przez ok. 8-10 minut. Wyrobione ciasto lekko posmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na ok. 30-60 minut).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 części (ok. 60 g każda). Z każdej części uformować supełek w taki sposób:

1. Uformować z ciasta rulonik:











2. Zawiązać rulonik w supełek:











3. Jedną końcówkę rulonika przełożyć nad ciastem i wcisnąć w środek:










4. Drugą przełożyć pod spód i wcisnąć w środek:










Uformowane bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu) i przygotować masło do polania bułeczek: roztopić łyżkę masła i wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekanymi ziołami.
Wyrośnięte bułeczki polać masłem, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.

Przepis stąd.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...