sobota, 4 maja 2013

Zupa z soczewicy z pieczonymi warzywami



Składniki:

- suszona czerwona soczewica (350 g)
- marchewka (1)
- czerwona papryka (1)
- wywar z warzyw (2 l)
- cebula (1)
- przecier pomidorowy (200 g)
- pomidory (3)
- czosnek (2 ząbki)
- sól, pieprz
- świeża kolendra (kilka gąłązek)

Paprykę i marchewkę pokroić w paski, wymieszać z odrobiną oliwy, solą i pieprzem i piec przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Soczewicę wysypać na dużą suchą patelnię i podprażyć.
W tym czasie rozgrzać w dwóch garnkach (dużym i małym) odrobinę oliwy z solą i pieprzem. Do większego garnka wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie. Pod koniec dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać przecier pomidorowy. 
Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić, wrzucić do mniejszego garnka i podsmażyć. Do większego garnka wlać 1,25 l wywaru, a do mniejszego 0,75 l. Do większego dorzucić 2/3 podprażonej soczewicy, do mniejszego 1/3. Gotować przez kilkanaście minut aż soczewica zmięknie.
Dorzucić do większego garnka upieczoną paprykę i marchewkę i zmiksować. Dodać zawartość mniejszego garnka i wymieszać. Posiekać kolendrę i doprawić zupę. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...