czwartek, 23 maja 2013

Moussaka (musaka)



Składniki (na foremkę 20 x 20 cm):

- bakłażan (1)
- mielona wołowina (500 g)
- cebula (1/2)
- marchewka* (1/2)
- czerwona papryka* (1/2)
- pomidory z puszki (200 g)
- przecier pomidorowy (ok. 3/4 szklanki)
- oliwa
- sól, pieprz
- świeże zioła (oregano, tymianek)
- beszamel (przepis) (1/2 porcji)

* można pominąć lub zastąpić innymi warzywami

Bakłażana pokroić w plastry (kilka milimetrów grubości) i wymieszać w misce z odrobiną oliwy doprawionej solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie zgrillować (można też usmażyć na patelni).
Posiekać cebulę, pokroić marchewkę i paprykę w drobną kostkę. Rozgrzać na dużej patelni odrobinę oliwy z solą i pieprzem, wrzucić cebulę i podsmażać aż zmięknie. Dodać marchewkę i paprykę i smażyć przez chwilę, a następnie mięso i smażyć aż przestanie być surowe. Dodać pomidory i przecier pomidorowy i smażyć sos aż zgęstnieje (pod koniec smażenia dodać świeże zioła). W tym czasie przygotować beszamel.
Na dnie foremki rozsmarować odrobinę beszamelu i wyłożyć na niego połowę zgrillowanych plastrów bakłażana. Na to wylać połowę sosu pomidorowo-mięsnego i przykryć go pozostałymi plastrami bakłażana. Następnie wyłożyć resztę sosu i zalać beszamelem.
Zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...