czwartek, 16 maja 2013

Miniszarlotka owsiano-orkiszowa



Składniki na 2 ciastka:

- jabłko (1 duże)
- płatki owsiane (4 łyżki)
- otręby owsiane (1 łyżka)
- mąka orkiszowa typ 720 (4 łyżki)
- brązowy cukier (3 łyżki)
- masło (3 łyżki)
- zmielone orzechy laskowe (2 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżka)
- sól (szczypta)
- cynamon (1 łyżeczka)

Jabłko obrać, pokroić na kawałki i podprażyć na patelni z 1 łyżką brązowego cukru, odrobiną wody i cynamonem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wymieszać w misce 2 łyżki płatków owsianych, otręby owsiane, mąkę orkiszową, 1 łyżkę cukru, 1,5 łyżki roztopionego masła, 1 łyżkę zmielonych orzechów i sól. Wyłożyć dwie małe foremki papierem do pieczenia i wylepić dno i brzegi otrzymanym ciastem. Podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut.
Wymieszać pozostałe płatki owsiane, masło (nie roztapiać), cukier i orzechy na kruszonkę. Na podpieczone dna ciastek wyłożyć po pół masy jabłkowej i posypać kruszonką. Piec przez ok. 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...