czwartek, 16 maja 2013

Lody pistacjowe



Składniki:

- obrane pistacje (0,5 szklanki)
- miód (2 łyżki)
- mleko (0,5 szklanki)
- śmietanka 30% (1,5 szklanki)
- cukier (0,5 szklanki)
- ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
- gęsty likier pistacjowy (5 łyżek)*

* można pominąć, lody nie będą wtedy miały zielonkawego koloru

Wrzucić pistacje do blendera i zmiksować na proszek. Dodać miód i zmiksować jeszcze raz. Wsypać do niedużego rondelka cukier, zalać mlekiem i połową szklanki kremówki i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dolać do pistacji i zmiksować. Dodać pozostałą śmietankę, ekstrakt z wanilii i likier pistacjowy i dokładnie wymieszać. Schłodzić masę w lodówce.
Schłodzoną masę przelać do misy do ubijania lodów i mieszać przez ok. 20 minut. Przełożyć masę do szczelnie zamykanego pudełka i schować do zamrażarki (mrozić przez kilka-kilkanaście godzin przed jedzeniem).

Przepis stąd.

Akcja:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...