wtorek, 7 maja 2013

Gnocchi z ricotty zapiekane ze szparagami




Składniki na 1 porcję gnocchi:

- ricotta (100 g)
- żółtko (1)
- mąka pszenna (30 g)
- sól, pieprz
- świeże zioła (tymianek, rozmaryn, oregano) (garść)


Składniki na sos:

- pierś kurczaka (100 g)
- zielone szparagi (4)
- wywar z warzyw (0,5 szklanki)
- ghee* (3 łyżki) 
- śmietanka 30% (5 łyżek)
- sól, pieprz
- świeży tymianek

* można zastąpić oliwą

Przygotować gnocchi: wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto (będzie dosyć luźne i klejące, ale nie dosypywać więcej mąki niż to konieczne). Wysypać blat mąką, podzielić ciasto na 2-3 części, każdą część zrolować w wałek grubości palca i pokroić na nieduże kawałki. Kluski przetaczać widelcem tak, aby zostały w nich wgłębienia.
Zagotować duży garnek wody i gotować gnocchi (partiami po kilka) przez ok. 2-3 minuty (do wypłynięcia).
Przygotować sos: na patelni rozgrzać ghee lub oliwę z solą i pieprzem, wrzucić pokrojonego na nieduże kawałki kurczaka i usmażyć. Szparagom oderwać twarde końcówki i pokroić na kawałki, główki odłożyć na bok. Dorzucić pokrojone szparagi na patelnię i podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać wywar i śmietankę, wymieszać i zostawić na ogniu na kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać posiekany tymianek.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać ugotowane gnocchi z sosem, dodać główki szparagów i zapiekać przez 15-20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...