środa, 1 maja 2013

Burgery z dziczyzny



Składniki na 4 burgery:

- bułki hamburgerowe (4) (przepis)
- łopatka z dzika* (300 g)
- świeża kolendra
- sałata lodowa
- pomidory
- cebula
- ketchup
- majonez

* W Warszawie dziczyznę można kupić tutaj.

Mięso zemleć w maszynce lub rozbić tłuczkiem i bardzo drobno posiekać. Doprawić wedle gustu (można nie doprawiać wcale, lub doprawić solą, pieprzem i dowolnymi ziołami) i uformować cienkie burgery. 
Posiekać kolendrę, pokroić pomidory i cebulę, porwać sałatę na kawałki. 
Mocno rozgrzać grilla lub żeliwną patelnię do grillowania. Bułki rozkroić i włożyć do piekarnika, burgery ułożyć na grillu i usmażyć (na mocno rozgrzanym dwustronnym grilu smażyć przez ok. 3 minuty).
Bułki smarować ketchupem wymieszanym z majonezem, w środku układać mięso i warzywa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...