wtorek, 7 maja 2013

Łatwy chleb pszenno-orkiszowy




Składniki na 2 bochenki:

- mąka pszenna (zwykła) (350 g)
- mąka orkiszowa typ 750 (250 g)
- woda (375 ml)
- cukier (1 łyżeczka)
- ocet balsamiczny (1 łyżka)
- sól (1,5 łyżeczki)
- zakwas (250 g)

Wymieszać w misce wszystkie składniki poza mąką orkiszową, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Następnie dodać mąkę orkiszową, wyrobić ciasto (będzie dosyć luźne i klejące), przelać do dwóch keksówek, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, wstawić chleb i piec przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze przez 40 minut. Studzić na kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...