czwartek, 25 kwietnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy




Składniki na zupę:

- suszona czerwona soczewica (400 g)
- pomidory w puszce (1 puszka)
- bulion (1 l)
- cebula (1 mała)
- marchewka (1)
- czosnek (1 ząbek)
- sól, pieprz, kurkuma


Składniki na chlebki do zupy:

- mąka pszenna (ok. 1/2 szklanki)
- woda (ok. 1/4 szklanki)
- sól (szczypta)


Na dnie sporego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć przez chwilę, dodać 2/3 puszki pomidorów, a następnie zalać warzywa 700 ml bulionu i zagotować.
W drugim garnku zagotować pozostały bulion i dodać do niego pozostałe pomidory. Rozgrzać dużą patelnię (bez oliwy) i wysypać na nią soczewicę. Podprażać aż soczewica nabierze intensywnego koloru, a następnie przełożyć 2/3 soczewicy do większego garnka, a 1/3 do mniejszego. Gotować soczewicę w obu garnkach aż zmięknie (kilkanaście minut).
Zdjąć oba garnki z ognia i zmiksować zawartość większego na gładki krem, a następnie wmieszać do niego zawartość mniejszego garnka. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.

Przygotować chlebki: wszystkie składniki szybko zagnieść (ciasto nie powinno się kleić, musi dać się wałkować), podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć placki po ok. 30 sekund z każdej strony.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...