czwartek, 25 kwietnia 2013

Tarta z gruszkami i czekoladą





Składniki na ciasto:


- mąka pszenna (250 g)
- masło (125 g)
- zimna woda (4 łyżki)
- śmietana 30% (2 łyżki)
- sól (szczypta)
- cukier puder (3 łyżki)


Składniki na wierzch ciasta:

- gruszki (2)
- jabłko (1)
- śmietana (60 g)
- jogurt naturalny (80 g)
- mleko (4 łyżki)
- mąka (3 łyżki)
- jajko (1)
- cukier (100 g)
- cynamon (1 łyżeczka)


Składniki na polewę:

- woda (3 łyżki)
- cukier puder (3 łyżki)
- masło (100 g)
- kakao (3 łyżki)


Przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować, wyłożyć ciastem formę na tartę o średnicy ok. 20 cm i schować do lodówki na ok. godzinę.
Kiedy ciasto się schładza przygotować pozostałe składniki: jabłka i gruszki obrać, pokroić w niewielkie kawałki i lekko podprażyć na patelni. Dodać 1 łyżkę cukru, cynamon i wymieszać. Śmietanę, jogurt, mleko, mąkę, jajko i cukier zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i podpiec ciasto do zezłocenia (przez ok. 10-15 minut). Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie owoce, zalać przygotowaną masą jogurtową i piec przez 45 minut.
Przygotować polewę: zagotować 3 łyżki wody, dodać cukier puder i gotować aż cukier się rozpuści. Dodać pokrojone w niewielkie kawałki masło i gotować aż się roztopi. Zdjąć garnek z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić polewę, polać nią ciasto i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...