poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Parzona baba drożdżowa






Składniki:

- mąka pszenna (500 g)
- masło (130 g)
- cukier (150 g)
- żółtka (5)
- drożdże (60 g świeżych lub 30 g suchych)
- mleko (250 ml)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżka)
- ekstrakt cytrynowy lub pomarańczowy (1 łyżka)

Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki, i łyżką mleka i odstawić w ciepłe miejsce.
Zagotować pozostałe mleko, zalać nim 150 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić, aby mąka wystygła. Kiedy wystygnie wymieszać z drożdżowym rozczynem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z ciastem, pozostałą mąką i ekstraktami i wyrobić. Podczas wyrabiania dodawać po trochu roztopione i przestudzone masło. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodać więcej mleka. 
Wysmarować formę na babkę masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec babkę przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż przestygnie, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...