poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Najłatwiejszy sernik





Składniki na spód:

- ciastka owsiane (200 g)
- masło (100 g)
- cukier (40 g)

Składniki na masę serową:

- twaróg śmietankowy (1 kg)
- cukier (200 g)
- mąka (30 g)
- jajka (4)
- śmietana 18% (80 g)
- amaretto (3 łyżki)

Okręcić boki i dno tortownicy folią aluminiową.
Ciastka rozkruszyć w blenderze z cukrem i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną masę wgnieść w spód tortownicy.
Zmiksować twaróg z cukrem i mąką. Dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego miksować masę przez kilkanaście sekund. Dodać śmietanę i amaretto, zmiksować i wylać masę na spód.
Wstawić tortownicę z sernikiem do dużej formy wypełnionej gorącą wodą. Piec ciasto przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze przez ok. 75 minut. W połowie pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, aby pozostał jasny.
Po przestudzeniu schować do lodówki i schłodzić przez noc przed krojeniem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...