czwartek, 25 kwietnia 2013

Miętowa beza z gruszkami






Składniki:

- białka (2)
- cukier (100 g + 1 łyżka)
- mąka ziemniaczana (1/2 łyżeczki)
- sok z cytryny (ok. 1 łyżka)
- śmietanka 30% (5 łyżek)
- świeża mięta (kilka gałązek)
- gruszka (1)
- kakao (3 łyżki)
- miód (1 łyżeczka)
- masło (2 łyżki)

Połowę mięty zalać szklanką gorącej wody i odstawić na kilka minut do zaparzenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować bezę: ubić białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać po trochu cukier i mąkę ziemniaczaną. Do ubitych białek dodać 3 łyżeczki naparu z mięty i wyłożyć łyżką masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez 75 minut.
Ubić śmietankę z łyżką cukru. Listki z pozostałych gałązek mięty drobno posiekać i dodać do śmietany razem z 10 łyżeczkami naparu. Odstawić śmietanę do lodówki.
Przygotować sos czekoladowy: zagotować w rondelku 3 łyżki naparu z mięty, dodać łyżeczkę miodu i gotować aż miód się rozpuści. Dodać masło i gotować aż się roztopi. Zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. 
Po wyjęciu bezy z piekarnika zaczekać aż wystygnie, a następnie nałożyć na nią połowę bitej śmietany. Pokroić gruszkę w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny i ułożyć na bezie. Przykryć pozostałą bitą śmietaną i polać sosem czekoladowym.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...