poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek z czekoladą





Składniki na spód:

- mąka pszenna (500 g)
- masło (250 g)
- zimna woda (8 łyżek)
- śmietana 30% (3 łyżki)
- sól (szczypta)
- żółtko (1)

Składniki na masę czekoladową:

- gorzka czekolada (400 g)
- mleczna czekolada (400 g)
- śmietanka 30 lub 36% (400 g)
- Sheridan's (lub inny słodki likier) (100 ml)
- orzechy włoskie (1 szklanka)
- orzechy laskowe (1 szklanka)
- płatki migdałów (pół szklanki)

Przygotować spód: zagnieść wszystkie składniki, wylepić ciastem dużą blachę, ponakłuwać widelcem i schłodzić przez godzinę, a następnie piec przez ok. 20 minut (do zezłocenia) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Przygotować masę czekoladową: śmietankę, likier i połamaną na kawałki czekoladę wymieszać w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Dokładnie wymieszać masę i wylać na spód.
Podprażyć orzechy i migdały na suchej patelni, posypać nimi ciasto i odstawić, żeby masa zgęstniała.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...