środa, 27 marca 2013

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym



Składniki na 2 porcje:

- pierś indyka (120 g)
- marchewka (1)
- czerwona papryka (1)
- brokuły (kilka różyczek)
- kalafior (kilka różyczek)
- kukurydza (garść)
- cebula (1 mała)
- przecier pomidorowy (300 g)
- woda (1-2 szklanki)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Posiekać cebulę, pokroić na kawałki pierś indyka, obrać i pokroić w półplasterki marchewkę, pokroić paprykę i podzielić kalafiora i brokuły na małe różyczki.
Rozgrzać w garnku (lub na dużej, głębokiej patelni) odrobinę oliwy z solą i pieprzem. Wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać zioła prowansalskie, dorzucić indyka i usmażyć. Dodać paprykę i marchewkę i smażyć przez kilka minut.
Dodać kukurydzę, brokuły i kalafiora. Wlać przecier pomidorowy i szklankę wody, przykryć garnek i zostawić na niewielkim ogniu na ok. 45 minut (co jakiś czas mieszać, a jeśli sos robi się zbyt gęsty - dolewać odrobinę wody).

Akcja:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...