czwartek, 21 lutego 2013

Waniliowa tarta z jabłkami





Składniki na ciasto:

- mąka pszenna (250 g)
- masło (125 g)
- zimna woda (4 łyżki)
- śmietana 30% (2 łyżki)
- sól (szczypta)
- ekstrakt z wanilii (1 łyżka)

Pozostałe składniki:

- jabłka (3 spore)
- śmietana 30% (100 g)
- śmietanka 30 lub 36% (30 g)
- ekstrakt z wanilii (2 łyżki)
- cukier (85 g)
- cynamon (2 łyżeczki)
- jajka (2)
- mąka pszenna (4 łyżki)
- sok z cytryny (1 łyżka)

Szybko zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Wylepić ciastem formę o średnicy ok. 20 cm, ponakłuwać ciasto widelcem i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Obciążyć ciasto (można wyłożyć je papierem do pieczenia i wysypać na niego np. ryż) i wstawić do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5-10 minut (aż ciasto będzie złotawe).
W czasie pieczenia ciasta pokroić obrać jabłka ze skórki i pokroić w plasterki. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim pokrojone jabłka tak, żeby każda cząstka zachodziła na następną:


Jajka, śmietanę, ekstrakt z wanilii, cukier, cynamon, mąkę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę i wylać ją na jabłka:



Wstawić tartę z powrotem do piekarnika i piec przez 45 minut. Przed wyjęciem z formy przestudzić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...