poniedziałek, 18 lutego 2013

Suflet czekoladowy






Suflet to szybki deser, ale z tego powodu trzeba robić go sprawnie, dlatego jeśli robicie go pierwszy raz, przygotujcie wcześniej wszystkie potrzebne rzeczy: składniki (muszą być w temperaturze pokojowej), ręczny mikser, 2 miseczki, 2 ramekiny i mały rondelek (jeśli nie macie wystarczająco małego rondelka, to przygotujcie metalową miseczkę, w której będziecie mogli ubić budyń na parze).

Składniki na 2 suflety:

- gorzka czekolada (65 g + 3 kostki)
- mleko (100 ml)
- mąka kukurydziana (2 łyżeczki)
- żółtko (1)
- białka (2)
- drobny cukier (30 g)
- bardzo miękkie lub roztopione masło (do wysmarowania foremek)

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (bez termoobiegu). Trzy kostki czekolady zetrzeć na tarce, pozostałe 65 g połamać na kawałki.
Wysmarować ramekiny masłem i dokładnie wysypać startą czekoladą (odsypać nadmiar).
Dokładnie zmiksować w miseczce 20 ml mleka z mąką kukurydzianą. Dodać pozostałe mleko i zmiksować jeszcze raz. Przelać mleko do rondelka (jeśli nie macie małego rondelka - umieścić miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą) i cały czas ubijając gotować, aż mleko zgęstnieje (do gładkiej budyniowej masy).
Zdjąć rondelek z ognia, dodać do kremu połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić masę na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wmieszać do niej żółtko.
Ubić białka na sztywną pianę i cały czas ubijając dodawać po trochu cukier. Otrzymana piana z cukrem powinna mieć konsystencję pianki do golenia (jeśli nie wiecie jak ubić sztywną pianę, skorzystajcie z tego przepisu).
Delikatnie, na 3 razy, dodawać pianę do masy czekoladowej i mieszać.
Przełożyć masę do ramekinów, wyrównać powierzchnię, wyczyścić brzegi foremek i piec przez 8-12 minut. 

Przepis z:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...