czwartek, 14 lutego 2013

Pizza pieczona na kamieniu







 Składniki na 2-3 małe pizze:

- mąka na pizzę typ 00 (150 g)
- suche drożdże (5 g)
- oliwa (25 g)
- woda (75 ml)
- sól (5 g)

Wymieszać składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (do podwojenia objętości).
W tym czasie rozgrzać kamień - włożyć go do piekarnika, ustawić maksymalną temperaturę i rozgrzewać przez ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą część cienko rozwałkować na wysypanym mąką blacie, przełożyć na wysypaną mąką łopatę (lub inny sprzęt, z którego będzie można zsunąć pizzę na kamień - sprawdzi się np. dno tortownicy) i ułożyć wybrane składniki (na zdjęciach moja ulubiona pizza z sosem pomidorowym (przepis), pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, rukolą i mozzarellą).
Zsunąć pizzę na rozgrzany kamień i piec przez 5-6 minut.
Pizzę można upiec również bez kamienia, na rozgrzanej blaszce, ale będzie się piekła dłużej i nie wyjdzie tak chrupiąca.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...