piątek, 8 lutego 2013

Pierogi z soczewicą





Składniki na ciasto:

- mąka pszenna (1,5 szklanki)
- woda (3/4 szklanki)
- masło (1/2 łyżki)
- sól (duża szczypta)

Składniki na farsz:

- soczewica (1,5 puszki)
- czerwona cebula (1)
- czosnek (1 ząbek)
- ziarna kolendry (1 łyżeczka)
- sól, pieprz, papryka
- oliwa

Przygotować ciasto na pierogi: przesiać mąkę, wymieszać z solą i dodać pół łyżki roztopionego masła. Zagotować 3/4 szklanki wody i po trochu wlewać ją do mąki mieszając widelcem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, a po wyrobieniu kilkadziesiąt razy rzucić nim mocno o blat (ciasto powinno być dosyć luźne, ale bez problemu dać się formować w kulę, jeśli jest zbyt gęste należy dodać trochę wody, a jeśli zbyt klejące - mąki). Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz: rozgrzać na patelni odrobinę oliwy, dodać sól, pieprz, paprykę i roztartą w moździerzu kolendrę. Wrzucić na patelnię posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie (pod koniec smażenia dodać wyciśnięty ząbek czosnku). Dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty, a następnie przełożyć farsz do blendera i zmiksować na gładką masę.
Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić zawiniętą w folię spożywczą, a drugą rozwałkować na cienki placek (ok. 1-1,5 mm grubości). Wycinać z ciasta kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Zlepione pierogi odkładać na deskę posypaną mąką i przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wysychały w czasie lepienia kolejnych.
Z dużym garnku zagotować 2-3 litry wody i dodać 2 łyżeczki soli. Wrzucać po kilka pierogów, czekać aż wypłyną na powierzchnię a następnie jeszcze ok. 2 minuty i wyławiać.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 pierogów.




Akcja:
(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...