niedziela, 10 lutego 2013

Panna cotta z malinami i granatem



Składniki na 1 porcję:

- śmietanka 30 lub 36% (60 ml)
- mleko (60 ml)
- cukier (1 łyżka)
- ekstrakt waniliowy* (1 łyżeczka)
- Bellini** (2 łyżki)
- żelatyna (1 płaska łyżeczka)
- mrożone maliny (1 garść)
- melasa z granatów*** (1/2 łyżeczki)
- kakao (1/2 łyżeczki)

* można zastąpić laską wanilii 
** można zastąpić białym winem
*** można pominąć lub zrobić ją samemu z soku z granatu (przepis)

Śmietankę, mleko i cukier wlać do rondelka i podgrzewać aż cukier się rozpuści. W tym czasie zalać żelatynę łyżką wody, wymieszać i odstawić.
Kiedy cukier się rozpuści dodać do śmietanki z mlekiem Bellini i zagotować. Wymieszać z żelatyną.
Przestudzić śmietankę, przelać do filiżanki i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sito. Otrzymany mus wymieszać z melasą z granatów i wylać na talerzyk. Panna cottę wyjąć z filiżanki (łatwiej będzie to zrobić, jeśli zanurzy się filiżankę na chwilę w gorącej wodzie), położyć na musie malinowym i posypać kakao.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...