czwartek, 7 lutego 2013

Pączki


Składniki na 5 małych pączków:

- mąka pszenna (115 g)
- suche drożdże (2 g)
- mleko (100 ml)
- cukier (10 g)
- żółtko (1)
- białko (1 łyżeczka)
- masło (10 g)
- sól (szczypta)
- ekstrakt pomarańczowy (5 ml)
- ulubiona konfitura/dżem (kilka łyżek)
- cukier puder (2 łyżeczki)
- smalec lub olej (do smażenia)

Wymieszać mąkę, drożdże, mleko, cukier, żółtko i białko, dodać roztopione masło i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (powinno być dosyć klejące, ale jeśli nie da się ulepić z niego kuli, trzeba dodać odrobinę mąki). Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce (aż ciasto podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek (ok. 1,5 cm grubości) i wyciąć szklanką niewielkie kółka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-25 minut (aż podwoją objętość).
Rozgrzać w garnuszku grubą warstwę oleju/smalcu i smażyć pączki (używam małego garnuszka i smażę po jednym pączku) po ok 1-2 minuty z każdej strony.
Usmażone pączki kłaść na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu,a następnie nadziewać konfiturą/dżemem i smarować cukrem pudrem rozmieszanym z odrobiną gorącej wody.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...