sobota, 2 lutego 2013

Indyk z warzywami na parze




Składniki na 2 porcje:

- pierś indyka (250 g)
- ziemniaki (2 małe)
- marchewki (2)
- kalafior (kilka różyczek)
- brokuły (kilka różyczek)
- sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, papryka

Pierś indyka podzielić na 2-3 części. Wymieszać przyprawy i obtoczyć w nich mięso. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w plasterki, kalafiora i brokuły podzielić na różyczki.
Zagotować wodę z łyżeczką soli w garnku do gotowania na parze (lub w zwykłym garnku i zawiesić na nim sitko). Włożyć do sitka indyka i ziemniaki, przykryć i gotować przez 20 minut, po czym dodać marchewkę i kalafiora. Ponownie przykryć i gotować przez 10 minut, a następnie dodać brokuły, przykryć i gotować jeszcze przez 10 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...