poniedziałek, 4 lutego 2013

Falafel w picie




Składniki na falafele (na 2 porcje):

- ciecierzyca (1 puszka)*
- natka pietruszki (1 pęczek)
- czerwona cebula (1.2)
- czosnek (1 ząbek)
- mąka pszenna (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
- kolendra (1 łyżka)
- kmin rzymski (1/2 łyżeczki)
- papryka w proszku (szczypta)
- sól (szczypta)

* można użyć suszonej ciecierzycy, którą trzeba wcześniej namoczyć (nie gotować!)


Pozostałe składniki:

- olej (do smażenia falafeli)
- pita (przepis)
- pomidory
- ogórek
- jogurt naturalny
- szczypiorek
- sałata lodowa

Przygotować falafele: drobno posiekać cebulę, czosnek i natkę, włożyć do blendera, dodać ciecierzycę i krótko zmiksować (tak, aby nadal były widoczne kawałki cieciorki, a nie jednolita pasta). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, roztartą w moździerzu kolendrę, kmin, paprykę i sól. Ulepić kotleciki. W niewielkim rondelku rozgrzać olej (głęboką warstwę) i smażyć po 4-5 falafeli aż będą brązowawe (najlepiej na próbę usmażyć najpierw jeden kotlecik - jeśli będzie się rozpadał, do pozostałej masy należy dodać jeszcze odrobinę mąki i dopiero wtedy lepić falafele).

Usmażone falafele włożyć do pity razem z sałatą i plasterkami pomidorów i ogórków. Polać jogurtem wymieszanym z solą i pieprzem i posypać szczypiorkiem.



Akcja:
(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...