piątek, 1 lutego 2013

Chleb pszenny na maślance



Składniki:

- mąka pszenna (typ 500) (500 g)
- maślanka (500 ml)
- suche drożdże (20 g)
- sól (1 łyżeczka)
- otręby owsiane (do wysypania formy)

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (najlepiej mikserem, ciasto jest bardzo klejące). Przykryć i odstawić na co najmniej godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przelać do formy posmarowanej olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Na dno rozgrzanego piekarnika wstawić naczynie z wodą i piec chleb przez godzinę. Studzić na kratce.


 Przepis stąd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...