niedziela, 27 stycznia 2013

Tarta czekoladowa




 Składniki na ciasto:

- mąka pszenna (150 g)
- masło (100 g)
- cukier puder (100 g)
- jajko (1)
- kakao (1 łyżka)
- sól (szczypta)


Składniki na masę czekoladową:

- gorzka czekolada (280 g)
- śmietanka 30 lub 36% (230 ml)
- mleko (140 ml)
- jajka (2)
- cukier (100 g)


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wylepić ciastem formę (ok. 19 x 29 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) i schłodzić przez ok. godzinę w lodówce. Podpiec przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Wyciągnąć ciasto i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 110 stopni.
Przygotować masę czekoladową: czekoladę połamać na kawałki i włożyć do dużej odpornej na wysoką temperaturę miski. Śmietankę i mleko wlać do rondelka i zagotować. Przelać gorące mleko ze śmietanką do miski z czekoladą i mieszać aż czekolada się roztopi.
Przygotować zabaglione: wbić jajka do metalowej miski, dosypać cukier i ubijać jajka z cukrem w kąpieli wodnej przez ok. 2 minuty (aż piana zrobi się ciepła). Zdjąć miskę znad pary i ubijać jajka jeszcze przez ok. 10 minut, aż staną się bardzo puszyste.
Delikatnie wymieszać zabaglione z masą czekoladową (najpierw dodać 1/3 zabaglione i wymieszać, a następnie delikatnie wmieszać resztę).
Przelać masę na podpieczony spód i piec przez ok. 11 minut, aż wierzch masy czekoladowej będzie ścięty, ale cała masa nadal będzie bardzo mokra.
Studzić przez co najmniej 2-3 godziny przed pokrojeniem.






Przepis z:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...