sobota, 12 stycznia 2013

Orzechowe drożdżówki



Składniki na 5 drożdżówek:

- mąka pszenna (250 g)
- mleko (80 ml)
- biały cukier (1 łyżka)
- suche drożdże (4 g)
- roztopione masło (1 łyżka)
- sól (szczypta)
- jajko (1)

Składniki na nadzienie:

- zmielone orzechy włoskie (100 g)
- brązowy cukier (50 g)
- śmietanka 30% (40 g)
- amaretto (20 ml)
- cynamon (szczypta)

Rozbełtać jajko w miseczce i podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać z odrobiną mleka i odstawić (będzie później potrzebne do posmarowania drożdżówek), a drugą wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie (jeśli cukier ma duże kryształki - rozetrzeć przy mieszaniu).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 kulek. Każdą z nich rozwałkować na płasko, posmarować nadzieniem i uformować serduszka (niżej instrukcja).






Podzielić ciasto na 5 części.











Rozwałkować każdą kulkę ciasta i posmarować nadzieniem.











Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon.











Złożyć rulon na pół.











Naciąć nożem zostawiając ok. 2 cm.











Rozłożyć rozcięte ciasto na boki.











Ułożyć serca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować spore odstępy), przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.






Posmarować drożdżówki jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i piec przez 15-17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przepis stąd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...