czwartek, 17 stycznia 2013

Mus czekoladowy z malinami




Składniki na 2 porcje:

- gorzka czekolada (50 g)
- śmietanka 30% (50 ml)
- białka (2)
- cukier puder (10 g)
- brownie (niecały 1 kawałek)*
- maliny (70 g)
- wódka (1/2 łyżki)

* Zamiast całego kawałka wystarczą okruchy, które zostaną na blasze po krojeniu brownies.

Zmiksować maliny na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek (nie trzeba) i wymieszać przetarty mus z łyżką wódki. Przełożyć do dwóch szklanek i w każdej posypać mus odrobiną pokruszonego brownie.
Zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się roztopi.
Ubić białka. Po ubiciu na pianę dodawać po pół łyżeczki cukru cały czas ubijając, aż powstanie bardzo sztywna piana. Delikatnie wymieszać pianę z roztopioną czekoladą, przełożyć mus do szklanek z malinami i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...