środa, 23 stycznia 2013

Makaron z szynką i szpinakiem



Składniki na 1 porcję:

- makaron pełnoziarnisty (ok. 100 g)
- szynka z indyka (2 plasterki)
- liście szpinaku (3 duże garści)
- czosnek (1 ząbek)
- mascarpone (1 łyżeczka)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- białe wino (ok. 40 ml)
- parmezan (do posypania)

Zagotować wodę i wrzucić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje rozgrzać na patelni odrobinę oliwy, poszarpać szynkę na kawałki i podsmażyć. Dodać szpinak, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny i wino i doprawić. Kiedy makaron będzie prawie ugotowany dodać do sosu łyżeczkę mascarpone i zostawić na ogniu aż ser się roztopi.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...